Γενικά για την περιοδοντική νόσο
Οι δύο φλεγμονώδεις διεργασίες ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα συνιστούν την περιοδοντική νόσο, που κλινικά εκδηλώνεται με διαφορετική βαρύτητα. Την εικόνα της περιοδοντικής νόσου επιβαρύνουν ένας αριθμός παραγόντων, όπως είναι το κάπνισμα, κάποιες συστηματικές νόσοι και γενετικά χαρακτηριστικά. Στην ουσία όμως το αίτιο είναι η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών της στοματικής κοιλότητας, που σχηματίζουν τη μικροβιακή οδοντική πλάκα. Πρόκειται για ένα κολλώδες φιλμ, που μπορεί να σχηματιστεί στις επιφάνειες των δοντιών, στις ρίζες τους και σε άλλα σημεία του στόματος. Στην περίπτωση που η οδοντική πλάκα δεν καθαριστεί επαρκώς κατά το βούρτσισμα των δοντιών, παραμένει κολλημένη αρκετό χρόνο, ώστε να ενασβεστιωθεί και να σκληρύνει. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η σκληρή τρυγία, κοινώς γνωστή ως πέτρα.
Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν κάποιες ουσίες που προκαλούν την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα τα ούλα αρχικά να φλεγμαίνουν, να κοκκινίζουν, να πρήζονται και να αιμορραγούν εύκολα. Εάν αυτή η διαδικασία παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, η σχισμή ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια μεγαλώνει και τα μικρόβια εισέρχονται κάτω από το επίπεδο των ούλων, οπότε ο καθαρισμός γίνεται ακόμα πιο δύσκολος. Το κενό ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια ονομάζεται θύλακος και το βάθος του αντικατοπτρίζει τη βαρύτητα της νόσου. Όσο η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται, ο θύλακος βαθαίνει, το οστό της γνάθου γύρω από τα δόντια καταστρέφεται και τα ούλα υποχωρούν. Σε προχωρημένες καταστάσεις μεγάλης απώλειας της οστικής στήριξης, τα δόντια μετακινούνται ή αποκτούν κινητικότητα και μπορεί να φτάσει μέχρι την απώλεια των προσβεβλημένων δοντιών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει τη νόσο. Κάποια συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν, αλλά η νόσος έχει διαφορετική κλινική εκδήλωση από ασθενή σε ασθενή. Συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι:
- Κόκκινα, πρησμένα ούλα
- Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος
- Δυσοσμία στόματος
- Πυόρροια από τα ούλα
- Κινητικότητα δοντιών
- Αλλαγή στη σχέση που τα δόντια κλείνουν μεταξύ τους
Ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η περιοδοντική νόσος είναι ο αποτελεσματικός καθαρισμός των δοντιών, σε καθημερινή βάση, με βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος και με μεσοδόντια βουρτσάκια. Παράλληλα σημαντική είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο για εξέταση και καθαρισμό. Στις περιπτώσεις που η περιοδοντική νόσος έχει εγκατασταθεί είναι, πλέον, απαραίτητη η παρέμβαση από ειδικό, ώστε να εμποδιστεί περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.