ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ

Σε περίπτωση που λείπει ένα ή ακόμα και όλα τα δόντια στο στόμα, ο ασθενής έχει πλέον την καλύτερη επιλογή αντικατάστασης, που δεν είναι άλλη από τα οδοντικά εμφυτεύματα.

image-175219-emfyteymata.png?1469007643971

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Το εμφύτευμα προσομοιάζει μια βίδα που είναι φτιαγμένη από τιτάνιο και έχει υποστεί ειδική επεξεργασία στην επιφάνειά της, ώστε όταν έρθει σε επαφή με το οστό της γνάθου να ενσωματωθεί και να παγιωθεί. Τα εμφυτεύματα τιτανίου δεν είναι καινούρια πρακτική, χρησιμοποιούνται στην Ιατρική πολύ πριν εισέλθουν στην Οδοντιατρική, όπως για παράδειγμα τα ορθοπεδικά εμφυτεύματα για την αποκατάσταση ισχίου. Με απλά λόγια το οδοντικό εμφύτευμα ως ολότητα αποτελείται από τρία μέρη: το εμφύτευμα τιτανίου που μπαίνει στο οστό, ένας άξονας που βιδώνεται πάνω στο εμφύτευμα και προβάλλει πάνω απ’ τα ούλα και τέλος η προσθετική αποκατάσταση που στηρίζεται πάνω στον άξονα.

 

Είναι τα εμφυτεύματα ασφαλή;
Τα εμφυτεύματα παγκόσμια χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στην Οδοντιατρική. Η εξέλιξη στην τεχνολογία των βιοϋλικών έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε πλέον να ενσωματώνονται επιτυχώς στο οστό των γνάθων. Η διεθνής πρακτική αναφέρει σήμερα επιτυχή θεραπεία με χρήση των εμφυτευμάτων που υπερβαίνει το 95%. Υπάρχουν βέβαια πολλές εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων και δεν σημαίνει ότι όλα είναι ίδια γι’ αυτό υπάρχουν διαφορές στο κόστος. Καλό είναι ο ασθενής να ρωτάει και να γνωρίζει τι είδους εμφύτευμα θα μπει στο στόμα του και ποια είναι η κατασκευάστρια εταιρεία.


Μπορεί ο καθένας να βάλει εμφυτεύματα;

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να δεχτούν εμφυτεύματα. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις βέβαια που η γενική υγεία του ασθενούς πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η απόφαση παίρνεται σε συνεργασία με τον προσωπικό του γιατρό. Επιπλέον οι καπνιστές πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή η επιβλαβής συνήθεια έχει επιπτώσεις πέρα απ’ τη γενική τους υγεία και στη στοματική υγεία, οπότε έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να σταματήσουν το κάπνισμα.


Σε τι χρησιμεύουν τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ως κανονικά δόντια για να στηρίξουν πάνω τους κάποιου τύπου προσθετική εργασία. Αυτή μπορεί να είναι μία μόνο στεφάνη σε περίπτωση απώλειας ενός μόνο δοντιού ή μία γέφυρα στην περίπτωση που λείπουν περισσότερα δόντια. Στις περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια σε μια γνάθο, ένας αριθμός εμφυτευμάτων μπορεί να στηρίξει μία ακίνητη προσθετική αποκατάσταση που θα έχει όλα τα δόντια ή να ακινητοποιήσει μία οδοντοστοιχία.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Αφού ληφθεί η απόφαση για θεραπεία με εμφυτεύματα μεταξύ ασθενούς και οδοντιάτρου, ακολουθεί η εξέταση και η μελέτη του περιστατικού. Για να αξιολογηθεί ο όγκος του υπάρχοντος οστού που θα δεχθεί τα εμφυτεύματα, είναι αναγκαίο να γίνει εξειδικευμένος ακτινολογικός έλεγχος.

​Ο περιοδοντολόγος θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα του στόματος και μετά τη συλλογή όλων των πληροφοριών καταρτίζεται ένα σχέδιο θεραπείας που περιλαμβάνει αριθμό και θέση τοποθέτησης εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής αποκατάστασης και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε σταδίου. Κάποιες φορές οι εναλλακτικές λύσεις είναι περισσότερες από μία, οπότε η επιλογή της καλύτερης λαμβάνεται από τον ίδιο τον  ασθενή, πάντα, υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Πόσα εμφυτεύματα θα χρειαστούν;
Η αντικατάσταση δοντιών με εμφυτεύματα δεν μπαίνει στη λογική του ενός εμφυτεύματος για κάθε χαμένο δόντι. Ο αριθμός των εμφυτευμάτων που πρέπει να τοποθετηθούν αποφασίζεται από κοινού από τον περιοδοντολόγο και τον προσθετολόγο, ανάλογα με το οστό που υπάρχει διαθέσιμο και τον τύπο της προσθετικής αποκατάστασης που θα επιλεγεί.

Πότε πρέπει να τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;
Αν και η προχωρημένη ηλικία του ασθενούς δεν αποκλείει τη θεραπεία με εμφυτεύματα, καλό είναι να τοποθετούνται όσο γίνεται συντομότερα μετά την απώλεια των δοντιών. Ο κύριος λόγος είναι ότι το οστό των γνάθων αρχίζει να απορροφάται αμέσως μετά τις εξαγωγές των δοντιών, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται σε βαθμό που να περιορίζει τις επιλογές του ειδικού για μία ολοκληρωμένη λύση.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία με εμφυτεύματα;
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια μίας και μοναδικής επίσκεψης. Αφού λοιπόν τα εμφυτεύματα τοποθετηθούν, στη συνέχεια καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ούλα και περνάμε στη φάση επούλωσης. Συνήθως ο χρόνος που χρειάζεται για να ενσωματωθούν στο οστό κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 μηνών. Στο μεταβατικό στάδιο κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ο ασθενής μπορεί να έχει μία προσωρινή γέφυρα ή μία προσωρινή οδοντοστοιχία που να καλύπτει το κενό όπου λείπουν τα δόντια. Η τελική αποκατάσταση γίνεται μετά από ικανό χρονικό διάστημα για το οποίο αποφασίζει ο ειδικός κατά περίπτωση.

Είναι επώδυνη διαδικασία;
Η όλη χειρουργική τοποθέτηση λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Στις επόμενες μέρες μετά το χειρουργείο, η ενόχληση είναι ελάχιστη παρόμοια με αυτή μετά από μια κοινή εξαγωγή δοντιού.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι μετά την αποκατάσταση με εμφυτεύματα, αυτά δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους. Χρειάζονται την ίδια ακριβώς φροντίδα και προσοχή, όπως και τα φυσικά δόντια. Στη φάση αυτή οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιλαμβάνουν εξέταση της κατάστασης του εμφυτεύματος, της προσθετικής εργασίας και φυσικά του οστού που στηρίζει τα εμφυτεύματα. Για να διαρκέσουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά στο στόμα, πρέπει να συντηρούνται σωστά και τυχόν προβλήματα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως.